Sporten is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het leven van de mens. De afgelopen jaren zelfs meer dan ooit. Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun gezondheid en een gezonde leefstijl. Sporten speelt daar een grote rol in. Maar zoals bekend brengt sporten ook risico’s met zich mee. Veelvuldig sporten op een foutieve en ongecontroleerde manier kan natuurlijk blessures en slijtage veroorzaken. Het is dan ook van belang om gecontroleerd te sporten en aandacht te besteden aan je voeding. Na een stevige sportsessie dienen je spieren en gewrichten te herstellen. Daarom deel ik vandaag een aantal preventieve tips die je hopelijk beschermen van blessureleed.
De juiste sporthouding
Dat sporten een hype is, blijkt wel uit de toegenomen aanmeldingen bij sportscholen. Dit is opzich een positieve ontwikkeling. Alleen hier schuilt ook een gevaar. Veel mensen die de knoop hebben doorgehakt om te gaan sporten, hebben geen ervaring in de sportschool. Trainen met gewichten vereist een goede voorbereiding. Sportscholen geven vaak wel een instructie voorafgaand aan de eerste training. Desondanks komt het vaak genoeg voor dat iemand met een compleet verkeerde houding aan het smijten is met gewichten. Met name squatten en deadliften vereisen een goede houding. Je rug wordt dan hevig belast. Daarom is een rechte rug van groot belang om blessures te voorkomen. Begin daarom ook met lichte gewichten totdat je de juiste houding te pakken hebt. Verhoog daarna pas het aantal kilo’s. Zo voorkom je langdurige blessures en onnodige slijtage van gewrichten.
Glucosamine houd je op de “been”
Over slijtage gesproken. Ook al heb je nog zo een goede houding bij bepaalde sporten ontkom je er niet aan dat je gewrichten en kraakbeen het zwaar te verduren krijgen. Om maar even een makkelijk voorbeeld te geven van zo’n sport: voetbal. Half Nederland heeft wel eens gevoetbald. Ongeacht het niveau waarop je speelt, overal zie je blessures ontstaan. Het rennen, draaien, springen en trappen zet je gewrichten namelijk aan het werk. Dit betekent dat ook je kraakbeen het zwaar te verduren krijgt. Glucosamine supplementen zijn preventief en dragen bij aan een goede werking van het kraakbeen. De stof glucosamine bevindt zich al in je kraakbeen. Daarnaast helpt dit lichaamseigen stofje de weerstand van je kraakbeen te verhogen. Glucosamine is in veel landen daarom erkend als een werkend geneesmiddel dat vaak gebruikt wordt bij artrose.
Sporten is leuk en je kan jezelf helemaal laten gaan tijdens het sporten, maar ga wel goed voorbereid van start. Doe je huiswerk en sport gecontroleerd. Weet wat je grenzen zijn en zorg goed voor jezelf. Overweeg je om voedingssupplementen te slikken? Wanneer je al medicijnen gebruikt moet je jouw huisarts raadplegen.